Historische Vereniging Arnemuiden

Markies De Trazegnies bezoekt Arnemuiden - 5.0 out of 5 based on 2 reviews

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Zaterdag 20 september 2014 gaat de annalen in als een bijzondere dag voor de Historische Vereniging Arnemuiden. Voor het eerst sinds eeuwen betrad een lid van het adellijke Henegouwse geslacht De Trazegnies het grondgebied van Arnemuiden. Zijn naam is Olivier de Trazegnies, de vijftiende markies uit dit geslacht. In 1436 trouwde Maria Gillesdr. van Arnemuiden met een verre voorouder van hem, Anseau de Trazegnies. En vanaf dat moment mochten De Trazegnies zich dus ook Heren van Arnemuiden noemen. U hebt er alles over kunnen lezen in de boeiende serie artikelen van Gerard van der Wal in de afleveringen van maart, juni, september en december van Arneklanken, 2014. 

Maar terug naar zaterdagochtend 11.00 uur, het tijdstip waarop de markies de markt opreed. Niet te paard en met militair machtsvertoon, zoals zijn voorvaderen gewend waren, maar in een eenvoudige personenauto. Een ontvangstcomité had zich op de markt geformeerd en na een hartelijke begroeting wilde de markies meteen op de foto bij het beeld van de vissersvrouw. Dit historische moment werd dan ook vastgelegd door fotograaf Aart van Belzen en op de foto ziet u van links naar rechts: schrijver Gerard van der Wal (Kats), amateur-historicus en publicist, ook over het geslacht De Trazegnies, Fr. Inniger (Axel), onze voorzitter Rien de Ridder (Vlissingen), markies Olivier de Trazegnies (kasteel van Corroy-le-Château in de Belgische provincie Namen) en uw eindredacteur en schrijver dezes (Arnemuiden).
markies De Trazegnies in het museumIn het museum volgde een nadere kennismaking onder het genot van koffie met een bolus, die de markies zich met zichtbaar genoegen liet smaken. Hij vertelde over zijn voorvaderen, zijn kasteel en zijn activiteiten bin-nen het Belgische adeldom. Het was voor ons heel plezierig dat de markies Nederlands sprak, zij het met een duidelijk Frans accent, en ook verstond. Dat bespaarde ons heel wat handen- en voetenwerk en vergemakkelijkte het gesprek aanzienlijk.
Vervolgens gingen we per auto naar 'het veertje', alwaar we uitkeken op het terrein waar eens het kasteel Mortiere stond, waar de Heren van Arnemuiden resideerden. De markies was blij verrast de omgeving te zien waar zijn voorvaderen eens liepen en fotografeerde dan ook onophoudelijk. Ondertussen gaf Rien de Ridder uitvoerige explicatie over deze plek.
Daarna volgde een uitvoerige rondleiding in het museum die zeer in de smaak viel van de markies. Met name de maquette en het panorama van Arnemuiden uit 1550 hadden zijn aandacht en daarover wilde hij alles weten. Ook de rest van het museum, zoals de voor-malige raadzaal met de beroemde schilderijen, de klederdrachten, de archeologische vondsten, werden door de markies uiterst nauwgezet bewonderd en bevraagd. Met veel genoegen tekende hij daarna het gastenboek, zodat de handtekening van een De Trazegnies vanaf nu weer met Arnemuiden verenigd is.
Het bezoek aan waar eens het kasteel stond en de rondgang door het museum werd ook vastgelegd door Omroep Zeeland, die op ons verzoek aanwezig was, en waarvan korte fragmenten op zondag 21 september zijn uitgezonden op radio en televisie (nog terug te zien op www.omroepzeeland.nl onder het kopje gemist).
Al deze historische indrukken maakten hongerig en het was de HVA een genoegen de markies een lunch aan te bieden in het museum. Een zeer smakelijke lunch (met veel vis!), waarvoor veel dank aan de Arnemuidse museumdames, waarbij de markies en onze voorzitter korte toespraakjes hielden. Van onze kant werden daarbij de afleveringen van Arneklanken met daarin de artikelen van Gerard van der Wal overhandigd en gaf de markies ons een mooi fotoboekje over zijn kasteel in België ten geschenke. Een kasteel dat al sinds de dertiende eeuw bestaat en beschouwd wordt als één van de best bewaarde kasteelburchten van Noord-Europa. Heel verrast waren we dan ook toen we door Corroy-le-Château, het stamslot van de familie De TrazegniesOlivier de Trazegnies werden uitgenodigd voor een tegenbezoek aan zijn kasteel. We hopen dan ook in het voorjaar van 2015 hem 'thuis' te gaan bezoeken en zijn benieuwd te zien of er in zijn bibliotheek/archief nog documenten bestaan met betrekking tot Arnemuiden en zijn Heren. De markies liet doorschemeren dat daarover nog gegevens moeten zijn. Mocht dat zo zijn, dan zou de geschiedenis van Arnemuiden misschien weer een stukje verder uitgediept kunnen worden.
Na de lunch stond er nog een uitvoerige rondwandeling door Arnemuiden op het programma, waarvan de onvermoeibare markies, pratend, discussiërend en fotograferend, zeer genoot. Ook voor hem moet het een aparte ervaring geweest zijn te lopen waar eens zijn verre voorgeslacht liep.
En toen was het 16.00 uur, het tijdstip waarop de markies weer naar zijn kasteel wilde afreizen. Een gedenkwaardige dag voor Arnemuiden werd afgesloten met het uitzwaai-en van een innemende persoonlijkheid, wiens verre voorvader Anseau de Trazegnies een rijk en machtig edelman was in Zeeland in de vijftiende eeuw.
De Historische Vereniging van Arnemuiden kan terugkijken op een zeer geslaagde dag waarop de historische band tussen het geslacht De Trazegnies, in de persoon van markies Olivier de Trazegnies, Heer van Arnemuiden, met onze stad opnieuw werd bezegeld.

Reacties   

0 #1 Gert-Jan Kuijper 17-11-2016 12:44
Zaterdag 20 september gaat de annalen in als een bijzondere dag voor de Historische Vereniging Arnemuiden.

Wat jammer dat er geen jaartal bijstaat in uw artikel!
Toch veel leuker om bij nalezing later te weten in welk jaar dat is geweest!
Ik kwam op dit artikel na wat literatuur op Wikipedia te hebben bezocht na de uitzending van: Hoe heurt het eigenlijk met Jort van Gelder, op 16-11-2016/

Webmaster: Het jaartal (2014) is inmiddels toegevoegd. De tekst van het artikel is rechtstreeks uit het kwartaalblad Arneklanken overgenomen. Voor de lezers van toen was deze vermelding onnodig.

You have no rights to post comments

Ga naar boven