De vangst van een pijlstaartrog was vroeger een leuke bijverdienste voor de Zeeuwse vissers. Deze rog trekt ‘s zomers vanuit de Atlantische Oceaan via het Kanaal naar de Noordzee en werd in kleine aantallen in de Zeeuwse Delta gevangen. Dit in de regel als bijvangst bij het vissen op platvis.
Door overbevissing nam het aantal roggen midden jaren zestig sterk in aantal af. Daarbij speelde een rol dat deze roggen pas na een aantal jaren geslachtsrijp zijn en zelf voor nageslacht kunnen zorgen. Momenteel staat de pijlstaartrog op de lijst van bedreigde vissoorten.
De lever van een gevangen pijlstaartrog werd door de vissers uitgesneden en men liet deze tot ontbinding overgaan in een wekfles of boven een teil. Het vocht werd opgevangen en na enige tijd gezeefd. Het gezuiverde goedje dat overbleef werd als pijlstaartolie verkocht, een wondermiddel tegen een groot aantal kwalen. Wel schijnt de stank heel erg te zijn.
Het middel paste in de traditie van andere volksgeneesmiddelen als Haarlemmerolie en Hofmandruppels en zou uitstekend werken tegen reumatiek, spierpijn en diverse andere kwalen.
In Arnemuiden waren twee vissers gespecialiseerd in pijlstaartolie: Bastiaan (Sain) Marteijn en Johannes van Belzen. Zij kochten de levers van de gevangen roggen ook op bij de veilingen op de vismijn . In de kranten werd tot en met de jaren ’50 druk geadverteerd. Zo adverteerde Johannes van Belzen met gezuiverde pijlstaartolie, en later met "prima" gezuiverde pijlstaartolie. Er werd een voor die tijd vrij hoge prijs gevraagd: 4 tot 5 gulden per flesje.
Het goedje was overigens ook gewoon te koop bij de drogist. Zie de advertentie hiernaast van een drogist uit Sint Maartensdijk. Ook tegenwoordig schijnt pijlstaartolie nog verkrijgbaar te zijn.
Reacties
Ja het is nu weer te koop.
Kijk bij www.eczoil.com of www.pijlstaartrogolie.eu
U kunt mailen naar infoeczoil.com
RSS lijst met reacties op dit artikel